Don't Miss

Programma Ajax

[widget id=”football_data-3″ title=”Programma Ajax Eredivisie 2016″]

Over Ajax

Amsterdamsche Football Club Ajax of ook wel AFC Ajax genoemd, is een professionele voetbalclub uit Amsterdam dat traditiegetrouw in de rood en witte shirts speelt. Sinds zijn oprichting in 1900 speelt het onafgebroken in de Eredivisie en is het de recordkampioen van Nederland met 33 titels, waarvan de laatste in seizoen 2013/2014. Naast deze titels in het Nederlandse kampioenschap behaalde de Amsterdamse club ook 18 nationale bekers en enkele Europese successen. Zo won het reeds vier keer Europacup I, waarvan de laatste Europese titel dateert van 1995 toen het met de gouden generatie, met onder andere Patrick Kluivert,Europees kampioen werd.

De club is gekend voor zijn uitstekende jeugdwerking en heeft al talrijke jeugdspelers laten doorstromen naar het hoogste niveau. Johan Cruijff, Marco van Basten en Patrick Kluivert zijn maar enkele van de Nederlandse topspelers die nog bij Ajax hebben gespeeld.

Samen met de topclubs PSV Eindhoven en Feyenoord Rotterdam behoort Ajax tot de ‘grote drie’ van het Nederlandse voetbal. De rivaliteit tussen de ploegen onderling, en vooral tussen Ajax en Feyenoord, is dan ook bijzonder groot. De onderlinge duels, die als ‘De Klassieker’ worden bestempeld, behoren tot de belangrijkste wedstrijden van het jaar en zijn steeds uitverkocht.

Ook vandaag behoort Ajax Amsterdam, dat zijn thuiswedstrijden steeds in de Amsterdam Arena speelt, tot een van de betere ploegen in de Eredivisie. Met spelers als John Heitinga, Lasse Schöne, Viktor Fischer en Davy Klaassen, waarvan deze laatste uit de eigen jeugdopleiding komen, doet het opnieuw mee voor de titel. Trainer Frank de Boer is een boegbeeld van de club en is sinds 2011 succesvol aan het roer met enkele titels reeds op zak.

Ajax is niet alleen een van de meest succesvolle clubs van Nederland maar ook ter wereld. Het behoort tot het selecte clubje van voetbalteams die er in slaagden de treble te winnen. Dit wil zeggen: in eenzelfde jaar zowel de landstitel, nationale beker als de Europacup winnen. Ajax Amsterdam telt ook enkele clublegendes. Zo speelde Sjaak Swart, bekend als Mr Ajax, de meeste wedstrijden voor de Nederlandse club en wordt het rugnummer 14 dat ooit toebehoorde aan Nederlandse voetballegende Johan Cruijff, niet meer toegekend aan een nieuwe speler.