Don't Miss

Programma PSV

Programma PSV

Hieronder treft u het volledige programma PSV in de Eredivisie voor het huidige voetbalseizoen 2015 – 2016.

Over PSV Eindhoven

De Philips Sport Vereniging (PSV) is een voetbalclub uit Eindhoven. De club heeft als thuisbasis het Philips Stadion met een capaciteit van 35.000 zitplaatsen. De club werd op 31 augustus 1913 opgericht als sportvereniging voor de Philips medewerkers. Inmiddels behoort PSV samen met Feyenoord en Ajax toe aan de traditionele top drie van het Nederlands betaald voetbal en speelt al sinds 1974! onafgebroken op een Europees toernooi, langer dan welke Eredivisie club dan ook. Op de UEFA-ranglijst van beste clubs in Europa staat PSV op een mooie 33ste plaats met 55.045 punten tijdens de winterstop in het seizoen 2015/16. Het dult met deze cijfers van de Nederlandse clubs alleen Ajax (plek 29) boven zich. PSV krijgt voor het eerst sinds de invoering van de shirtsponsoring een andere naam dan Philips op het shirt. Het bedrijf Philips heeft bekend gemaakt te willen stoppen als hoofdsponsor na het seizoen 2015-2016.

In het midden jaren 70 beleefde PSV haar eerste gouden periode in het bestaan van de club. Met voetballers als de gebroeders Willy en René van de Kerkhof en Willy van der Kuijlen won PSV allerlei nationale prijzen waaronder de UEFA Cup in 1978. De finalestrijd werden toentertijd nog gespeeld in twee wedstrijden waarin PSV te sterk bleek (0-0 uit en 3-0 thuis) voor de club Bastia uit Frankrijk, na eerder nog Barcelona te hebben uitgeschakeld. De tweede gouden periode betrof de periode tussen 1986 en 1992. Spelers als Ronald Koeman, Søren Lerby, Ruud Gullit, Erik Gerets en doelman Hans van Breukelen waren enkele te noemen uitblinkers in dat tijdperk. Het bleek de tot nu toe beste periode in de clubgeschiedenis. PSV werd in die periode maar liefst zes keer nationaal kampioen en won daarnaast drie keer de KNVB-beker. Onder leiding van coach Guus Hiddink werd in 1988 op 25 mei het hoogtepunt bereikt. PSV won de Europacup 1 van het Portugese Benfica in een allesbeslissende strafschoppenserie na daarvoor al Real Madrid te hebben geëlimineerd. Later dat jaar mocht PSV in Tokio aantreden voor de wereldbeker maar deze werd (ook weer na strafschoppen) verloren van Nacional de Football uit Montevideo, Uruguay.

Ook na de gouden periodes beleefde club mooie sportieve jaren. In 1992 was PSV de eerste vertegenwoordiger van Nederland in de 1ste editie van de Champions League met spelers als Van Nistelrooij, Romario en (de huidige trainer) Cocu. Vanaf seizoen 1997-1998 werd maar liefst twaalf jaar achter elkaar de Champions League gespeeld, dit met wisselende resultaten. In deze periode zetten spelers als Robben, Kežman, Park en Van Bommel een grote stempel op de prestaties. Ook mag met spelers als Aissati, Bakkal en Afellay de jeugd niet vergeten worden uit die tijd en verdiende de club in 2007 de titel ‘beste jeugdopleiding van Nederland’. Trainingscomplex ‘de Herdgang’ is daarmee een zeer goed instituut gebleken en heeft binnen Nederland dan ook een hoog aanzien. Na in het seizoen 2014-2015 kampioen te zijn geworden (onder leiding van trainer Cocu) staat de club uit Eindhoven er nu ook weer mooi voor, met een plekje in de top drie in de winterstop. Met spelers als Guardado, De Jong en Lestienne is de club weer op jacht naar het kampioenschap en strijdt ook nog mee in de Champions League en in de Nationale beker. Naast de mannen hebben ook de vrouwen het jaar 2015 geheel in stijl afgesloten met een winst op hun tegenstander.

Een opgerichte stichting PSV/FC Eindhoven moet ervoor zorgen dat het vrouwenvoetbal ook in Eindhoven een gezicht krijgt. Het komt vanaf het seizoen 2012-2013 uit in de BeNe League, een internationale competitie van Nederland en België en dat op het hoogste niveau. De Serviër Vuckovic (39) is sinds januari 2013 hoofdtrainer van het vrouwenteam, tevens is hij verantwoordelijk voor het technisch beleid. Ondanks zijn relatief jonge leeftijd heeft hij ontzettend veel ervaring in en kennis van de voetbalwereld. Speelsters als Bouharat, Peels, Pfeiffer, Strik en Hendriks spelen ze niet onverdienstelijk en na een leerseizoen behalen zij het tweede seizoen een mooie vijfde plaats. Per 1 juli 2015 gaat het vrouwenteam verder onder de vlag van alleen PSV en dit in een nieuw opgerichte Eredivisie Vrouwen, zonder België. Net als bij de mannen is bij het vrouwenelftal de doorstroming van nieuw talent heel belangrijk. Het probeert de hoge status van de club waar te maken door het voortouw te nemen in de ontwikkeling van het damesvoetbal in Zuid Nederland.

Het complete speelschema en het programma van PSV vindt u bovenaan deze pagina.